Info


Poliklinika “ SUNCE " sa dnevnom bolnicom Zenica

Adresa:
Štrosmajerova 11,
72000 Zenica
Bosna i Hercegvina

Radno vrijerme
Svaki radni dan i Subota i Nedelja
07.00 - 20.00 h

Pozovite nas
Tel:    +387 (0) 32 442 560
Tel:    +387 (0) 32 442 561
Tel:    +387 (0) 32 442 562
Tel:    +387 (0) 32 442 563
Fax:    +387 (0) 32 442 561
Mob: +387 (0) 62 442 560

Email adresa
kontakt@poliklinikasunce.com
psunce@yahoo.com

Pozovite nas

+387 (0) 32 442 560

Radno vrijeme

Ponedeljak- Nedelja 7.00 - 20.00 h

Email adresa

kontakt@poliklinikasunce.com

Luxatio coxae congenitalis ili što je noviji naziv (razvojni poremećaj kuka)

Šta je to urođeno iščašenje kukova?

Urođeno iščašenje dječijih kukova je najčešća urođena anomalija lokomotornog sistema, njena učestalost se kreće do 5%. Riječ urođeno u njenom nazivu znači da se dijete rađa sa tom anomalijom, ona je progresivnog karaktera i ako se na vrijeme ne otkrije i adekvatno ne liječi neminovno dovodi do invalidnosti. Uz to treba znati da od normalno razvijenog do iščašenog kuka postoji čitav dijapazon poremećaja razvoja kuka označen terminom DISPLAZIJA koji znači nerazvijen kuk.

Šta uzrokuje urođeno iščašenje kukova?

Urođeno iščašenje dječijih kukova je rezultat djelovanja većeg broja mehaničkih i fizioloških faktora kako od strane majke tako i djeteta u toku trudnoće i nakon poroda. (manjak plodove vode, povećan tonus materice, porod zatkom, djelovanje hormona, povećana labavost zglobova, nasljedno plitka čašica, pogrešno povijanje djece itd.)
kako prepoznati urođeno iščašenje kukova?

Urođeno iščašenje kukova kliničkim pregledom bi trebao da zna da prepozna svaki ljekar koji u svom radu ima kontakta sa djecom. Ako se iščašenje otkrije rano šanse za uspješno liječenje su velike a ako se otkrije kasno invalidnost je neminovna. Ako se pak radi o DISPLASTIÈNOM (slabo razvijenom kuku) kod djeteta a takvih je ponajviše kliničkim pregledom to jest pregledom sa 10 prstiju ni roditelji, ni pedijatar pa ni ortoped nije u stanju da to otkrije nego mora koristiti određena pomagala (rentgen ili ultrazvuk)Kod nas u Bosni I Hercegovini je nažalost i dalje prisutan u razvijenom svijetu davno napušten stav da se bebama sa 5 ili 6 mjeseci slikaju kukove na rentgenu I vidi da li je sva u redu.Ono što se u u razvijenom svijetu uobičajeno koristi je rana ultrazvučna dijagnostika urođenog iščašenja dječijih kukova koja je u cijelosti potisnula rentgen iz ove oblasti. Razlozi za to su jasni: prvo -rentgenom se može vidjeti samo kost a dječije strukture su uglavnom hrskavičave i iz tih razloga je prije 5 mjeseca randgen neupotrebljiv, drugo-rentgen je jako škodljiv naročito za male bebe i djeca koja se više puta u prvoj godini zrače na rentgenu imaju šansi da kad odrastu nemogu imati svoga potomstva.

S druge strane ultrazvuk je apsolutno neškodljiv, on u savremenoj medicini zauzima važno i nezamjenljivo mjesto a kad su u pitanju dječiji kukići to je suverena metoda koja omogućuje pregled odmah nakon rođenja, time ranu dijagnozu i uspješno liječenje.U nama susjednim zemljama ova problematika je zakonom regulisana, naime UZV pregled dječinih kukova se obavlja u Bolnici odmah nakon poroda, time se bolest rano otkriva i izlječenje postiže prije prohodavanja. Na žalost naša stvarnost je daleko od ovih u savremenom svijetu davno prihvaćenih stavova, odgovornost za to je na zdravstvenim radnicima, najviše pedijatrima i ortopedima a posljedice takvog stanja ispaštamo svi ponajviše nikom kriva djeca i njihovi roditelji.

kako liječiti urođeno iščašenje kukova?

Liječenje otkrivenog poremećaja razvoja dječijeg kuka bilo luksacije ili displazije je isključivo u domenu rada ortopeda.
Na kraju želim da napomenem da je rano otkrivanje poremećaja razvoja dječijeg kuka preduslov njegovog uspješnog liječenja a da je ultrazvučna dijagnostika metoda izbora u ranom otkrivanju poremećaja razvoja dječijih kukova.